Siatkarskie przepisy do kawy: Wielkanocne przysmaki od redakcji VolleyCafe.pl

Święta Wielkanocny to wyjątkowy czas także w kuchni, dlatego przedstawiamy Wam nasze ulubione przepisy. Tym razem, wyjątkowo, nie tylko do kawy. Smacznego!

Snapchat-1179112498[1]
Babka cytrynowa Darii Zmarzlik

Babka cytrynowa Darii

Składniki

  • 240 g margaryny
  • 240 g cukru
  • 320 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

Zmiksować cukier z margaryną, dodać żółtka, cukier waniliowy,skórkę z cytryny i dalej miksować.

Później dodać mąkę i proszek do pieczenia- wymieszać. Na samym końcu dodać ubite białka i mieszać.

Piec w temp.180 stopni C przez 45 min.

Można polać ciasto lukrem bądź czekoladą.

Pasztet z soczewicy Ani

P_20170413_212832
Pasztet z soczewicy Ani Kołakowskiej

Składniki

  • 200 gram suchej czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • trochę oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki i 1 łyżka curry
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

Soczewicę porządnie wypłukać w wodzie. Następnie gotować aż rozpadnie się na miękką papkę.
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Marchewkę i cebulę smażyć na oleju przez około 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką i czosnkiem i smażyć jeszcze chwilę.
Wymieszać z soczewicą i jajkami oraz przełożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec przez około 45-50 minut.
Pascha Ani
P_20170414_182144
Pascha Ani Kołakowskiej

Składniki

  • 500 g białego sera
  • 250 g masło
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 100 g płatków migdałowych
  • 150 g cukru pudru
  • czekolada gorzka (polecam min 75% :))
  • cukier wanilinowy
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • bakalie do ozdoby

Przygotowanie

Ser (trzykrotnie zmielony lub gotowy gęsty twaróg sernikowy) przetrzeć przez sito razem z żółtkami z ugotowanych jaj. Masło utrzeć z cukrem po czym dodać ser z żółtkami i cukier wanilinowy. Całą masę utrzeć.
Czekoladę zetrzeć na grubszej tarce, a skórkę pomarańczową drobno posiekać.
Masę serową podzielić na pół. Do jednej dodać startą czekoladę, a do drugiej skórkę pomarańczową i płatki migdałowe.
Na półmisku wyłożyć serwetę lub gazę. Nałożyć część czekoladową (w formie kopczyka), a na nią masę z bakaliami. Uformować w okrągły bochenek. Związać ciasno brzegi serwety i przycisnąć deseczką. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Po odwinięciu z serwety deser udekorować bakaliami wedle uznania. Podawać mocno schłodzone.
Sernik wiedeński Reni
20170413_221631
Sernik wiedeński Reni Respondek

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego (minimum dwukrotnie zmielony
  • 10 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • szklanka cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag kokosu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła i trochę do posmarowania formy

Przygotowanie

Masło utrzeć z cukrem na krem o konsystencji gęstej śmietany. Dodawać po żółtku, aż powstanie jednolita, puszysta masa.

Ser ucierać, dodając stopniowo masę maślano-jajeczną, przesianą mąkę, bakalie i dodatki aromatyczne, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek.

Masę serową delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy, starannej wysmarowanej masłem.

Piec w temperaturze 200-220 stopni C ok 40-45 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i włączyć termoobieg.

Wyjmować z formy po dokładnym wystudzeniu.

Zimny sernik można posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!